Clubul Cutezătorii

12/11/2019

Ce este economia socială?

Ce este economia socială?

Cea mai recentă definiție conceptuală a economiei sociale, stabilită chiar de membrii acesteia, este disponibilă în Carta principiilor economiei sociale a Social Economy Europe, asociație de la nivel european care reprezintă economia socială.

Aceste principii sunt:

  • Prioritatea acordată individului și obiectivelor sociale față de capital;
  • Asocierea voluntară și deschisă;
  • Controlul democratic al membrilor (nu se referă la fundații, deoarece acestea nu au membri);
  • Combinarea intereselor membrilor/utilizatorilor și/sau a interesului general;
  • Apărarea și aplicarea principiului solidarității și responsabilității;
  • Gestionarea autonomă și independența față de autoritățile publice;
  • Majoritatea excedentelor sunt utilizate pentru atingerea unor obiective de dezvoltare durabilă și pentru prestarea unor servicii de interes pentru membri sau de interes general.

Setul de întreprinderi private organizate formal, dotate cu autonomie decizională și libertate de asociere, create pentru a răspunde nevoilor membrilor prin intermediul pieței, prin producerea de bunuri și furnizarea de servicii, asigurări și finanțare, în care procesul decizional și orice distribuire a profiturilor sau a excedentelor între membri nu sunt direct legate de aportul de capital sau de cotizațiile plătite de membri, fiecare dintre aceștia dispunând de un vot, sau, în orice caz, sunt hotărâte prin procese participative, democratice.

Economia socială include și entități private.

Evoluții recente ale economiei sociale în Uniunea Europeană defines economia sociala ca entitati organizate formal, dotate cu autonomie decizională și libertate de asociere, care prestează servicii necomerciale pentru gospodării și ale căror excedente, dacă există, nu pot fi însușite de agenții economici care le creează, controlează sau finanțează.

Comisia Europeană definește întreprinderile sociale ca o parte integrantă a economiei sociale: „O întreprindere socială este un actor al economiei sociale, al cărui principal obiectiv este cel de a avea o incidență socială mai curând decât cel de a genera profit pentru proprietarii sau partenerii săi. Ea funcționează pe piață furnizând bunuri și servicii în mod antreprenorial și inovator și își utilizează excedentele, cu predilecție, în scopuri sociale. Aceasta face obiectul unei gestionări responsabile și transparente, îndeosebi prin asocierea angajaților săi, a clienților săi și a părților interesate” (Comunicarea Comisiei Europene, Inițiativa pentru antreprenoriatul social, COM/2011/0682 final din 25/10/2011).

Prin participarea la activitatile proiectului “Intreprinzatori pentru oameni” vei putea afla toate aceste informatii, beneficiind de cursuri de formare profesională specifice și complementare domeniului antreprenoriatului social, furnizarea unor servicii personalizate de consiliere, consultanță, mentorat și monitorizare pentru înființarea și dezvoltarea de întreprinderi sociale, dezvoltarea serviciilor locale și sprijinirea ocupării, prin crearea de locuri de munca în cadrul întreprinderilor sociale.

Vino si fi parte dintr-o poveste de success!

„ÎNTREPRINZĂTORI PENTRU OAMENI” cod SMIS POCU/449/4/16/127190

Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman