Clubul Cutezătorii

10/03/2020

Economia socială – Motor economic din și pentru comunitate

Economia socială – Motor economic din și pentru comunitate

In ultimii ani, dezbaterile academice si de politici publice privind economia sociala au cunoscut o revigorare fara precedent, punctul central al acestora fiind intensitatea si modul prin care organizatiile de economie sociala contribuie la crearea de locuri de munca si in general la ocuparea fortei de munca.

In primul rand, economia sociala contribuie direct la crearea de noi locuri de munca in cadrul propriilor organizatii: asociatii, cooperative si mai recent intreprinderi sociale/ de insertie.

Contributia indirecta a economiei sociale la crearea de noi locuri de munca este evident mai greu de cuantificat, dar ramane la fel de importanta. Economia sociala nu creeaza doar locuri de munca salarizate, ci are un rol mult mai larg in cresterea ocuparii fortei de munca. De exemplu, prin activitatile cooperativelor sau asociatiilor de producatori si/sau consumatori, se organizeaza si se mentin activitatile lucratorilor independenti, agricultori sau mici mestesugari traditionali.

Organizatiile economiei sociale contribuie indirect la cresterea ocuparii fortei de munca prin imbunatatirea sanselor de angajare a lucratorilor necalificati sau a celor defavorizati, cu capacitate de munca scazuta.

Desi functioneaza in contexte diferite, economia sociala furnizeaza mecanisme si principii alternative de organizare grupurilor de producatori si consumatori care nu au acces la sau care doresc sa-si pastreze autonomia fata de formele de organizare si productie de tip capitalist.

Daca in intreprinderile economiei de piata, finalitatea ultima o reprezinta maximizarea profiturilor, iar crearea de locuri de munca este un mijloc in realizarea acestui obiectiv, in cadrul formelor colective de economie sociala, adesea, finalitatea vizeaza mentinerea unor activitati independente (ocuparea lucratorilor independenti) sau crearea de locuri de munca per se (intreprinderile de ocupare) si in subsidiar realizarea de profit.

In acest context, organizatiile economiei sociale au inceput sa fie privite ca instrumente viabile pentru revitalizarea economiilor locale aflate in dificultate datorita capacitatii acestora de a activa procesele de dezvoltare din si pentru comunitate.

In cadrul proiectuluii “Intreprinzatori pentru oameni” abordam toate aceste aspect ale economiei sociale, si iti punem la dispozitie o platforma on-line ca suport de sprijin a rețelei noilor intreprinderi sociale, pentru ca acestea să poată relaționa între ele, să stabileasca relații profesionale, contacte de afaceri, să-și promoveze produsele realizate, sau serviciile furnizate, în scopul dezvoltării afacerilor.

POTI ALEGE SA FI ANTREPRENOR SOCIAL!

Te poti inscrie gratuit:

Asociația Clubul Sportiv al Persoanelor Handicapate Neuromotor Cutezătorii Hunedoara

Manager Proiect: Stanciu Cosmin, tel 0731 355 015, email: clubulcutezatorii@yahoo.com

Asociația Dezvoltarea Capitalului Uman

Coordonator Partener: Suciu Aurel, tel 0723 151 665, email: asociatiadcu@yahoo.com

Fundația Progpers

Coordonator Paterner: Hentea Tiberiu, tel 0744 700 899, email: office@fundatiaprogpers.ro