Principalele domenii de activitate ale întreprinderilor sociale sunt:
a) întreprinderi care furnizează servicii sociale și/sau bunuri și servicii destinate unei populații vulnerabile
b) întreprinderi care urmăresc integrarea profesională a persoanelor cu dificultăți de angajare, dar a căror activitate poate cuprinde alte bunuri și servicii decât cele sociale.
Cum putem inova prin economia sociala?
Abordarea inovării sociale subliniază rolul individual al antreprenorului social, care adoptă misiunea de a crea și susține valoarea socială (nu numai valoarea privată), recunoaște și urmărește noi oportunități de a servi acea misiune, se angajează într-un proces continuu de inovare, adaptare și învățare, acționează cu curaj, fără să fie limitat de resursele pe care le are la îndemână și prezintă un înalt simț de responsabilitate și răspundere față de circumscripțiile deservite și pentru rezultatele create.
Pe scurt, antreprenorii sociali îndeplinesc o misiune socială, iar impactul misiunii (mai degrabă decât crearea de bunăstare) reprezintă criteriul esențial de măsurare a unui antreprenor social. În abordarea inovării sociale, forma de proprietate asupra întreprinderii sociale (publică, bazată pe capital sau economia socială) este secundară, figura-cheie fiind antreprenorul social, ca principala persoană responsabilă de antreprenoriat și de schimbarea socială.
Vino si fi parte dintr-o poveste de success!
Te poti inscrie gratuit in cadrul proiectului „ÎNTREPRINZĂTORI PENTRU OAMENI” cod SMIS POCU/449/4/16/127190, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman pentru a beneficia de activitatile inovative:
- 110 persoane, din categoria celor care doresc să înfiinteze intreprinderi sociale, vor fi selectate și recrutate pentru a face parte din grupul țintă al proiectului.
- 105 absolventi ai cursului de formare profesională specifică domeniului antreprenoriatului social, dobândesc o certificare recunoscută ANC.
- un număr de 21 de planuri de afaceri, care în urma evaluarii au primit punctajul cel mai mare, pentru implementarea planurilor de afaceri și sustinerea activității. 21 de planuri de afaceri selectate pentru finanțare, înființează câte o entitate nouă și obțin pentru aceasta atestul de întreprindere socialăîintreprindere socială de inserție.
- 21 de întreprinderi sociale beneficiare de asistență directă și personalizată, pentru implementarea planului de afacere și dezvoltarea afacerii.
- platforma on-line ca suport de sprijin a rețelei noilor intreprinderi sociale, pentru ca acestea să poată relaționa între ele, să stabileasca relații profesionale, contacte de afaceri, să-și promoveze produsele realizate, sau serviciile furnizate, în scopul dezvoltării afacerilor.